Hakkımızda
Grubumuzun kurucusu ve Lideri olan Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ, Aralık 1997 yılında Doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra, 1998 yılında Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümünde başlatmış olduğu yoğun ve yorucu çalışmalar, 2005–2007 yılları arsında nanosaniye (ns) laser laboratuvarının kurulması ile hız kazanmıştır.
Devam eden süreçte, Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İL-TEK) bünyesinde kullanılmak üzere “Hızlı Laser Laboratuvarı” nın kurulumu gerçekleştirilmiştir. Hızlı laser sistemi ile birlikte kullanılabilen sistemler arasında bir “Laser Mikroişleme”, bir L-TOF Kütle Spektrometresi, malzemelerin lineer olmayan optik özelliklerinin belirlenmesi üzere bir “Z-Scan Sistemi” ve LSX-2013 Laser Ablasyon sistemi dahil edilerek laboratuvarlarımızda güçlü bir altyapı oluşturulabilmiştir.
Bunun yanı sıra, grubumuz tarafından tasarlanmış, mühendislik çalışmaları yapılmış ve yerli sanayi alt yapısı kullanılarak TÜRKÖZ Makina tarafından çok güzel ve öz verili çalışma ile üretimi gerçekleştirilmiş olan bir Pulsed Laser Deposition (PLD) sistemi üretilmiş ve grubumuz alt yapısına kazandırılmıştır. PLD sistemi hem hızlı laser laboratuvarında hem de nanosaniye laser laboratuvarında kullanılma esnekliğine sahip taşınabilir bir sistem olarak üretilmiştir.
Grubumuz tarafından kullanılmak üzere, Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ’ın Doktora Tez Danışmanı olan ve halen grubumuzla ortak çalışmalar yürütmekte olan Prof. Dr. Kenneth William David LEDINGHAM (Strathclyde Üniversitesi) tarafından bağışlanmış olan ve güçlü bir sistem olan Reflectron-Time of Flight (Re-TOF) Kütle Spektrometresi grubumuz altyapısına kazandırılmış ve kullanıma alınmış durumdadır.
Grubumuz tarafından sürdürülmekte olan teorik çalışmaların yürütülebilmesi ve performansının artırılması için QSSC-S4R (4xIntel Zeon E7-4870, 40 Core-80 Thread, 96 GB RAM) Enterprise model server satın alma yoluyla grubumuz altyapısına kazandırılmış ve grubumuzun çalışma performansı güçlendirilmiştir.
Grubumuz hem teorik hem de deneysel çalışmaların yapılabileceği şekilde oluşturulmuş bir gruptur ve özverili, gayretli, çalışkan ve “Bilim Gönüllüleri” olarak tanımladığımız genç araştırmacılardan oluşmaktadır. Bu araştırmacılar, laser tabanlı ince film teknolojisi “İnce film güneş pilleri ve ince film devre elamanlarının üretilmesi ve verimlerinin iyileştirilmesi”, Laser Kütle Spektrometri (LMS) “Kanser-Teşhis ve Tedavi Teknolojilerinin Geliştirilmesi”, “Matrix Asisted Laser Desorption/Ionisation (MALDI) Kütle Spektrometri”, “Laser Hızlandırıcılar ve Laser Uyarımlı-Proton Terapi Tekniğinin Geliştirilmesi”, “Laser Mikro-İşleme ve Uygulamaları”, “Laser Tabanlı Biyosensör Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Üretimi”, “Laser Fotodinamik Terapi Çalışmaları”, “Biyo-Malzemelerin Üretimi ve Uygulamaları”, “Z-Scan Yöntemi ile malzemelerin lineer olmayan optik özellikleri”, “D-Scan Yöntemi ile malzemelerin Laser Ablasyon Eşik Değerlerinin Belirlenmesi ve Malzeme Karakterizasyonu” alanlarında deneysel çalışmalar ve ilgili konularda teorik hesaplamalar yapacak şekilde tasarlanmıştır.
Sayısal olarak küçük ama işlevsel olarak oldukça büyük bir grubumuzun aktivitelerinin yavaş yavaş ürün verme noktasında olduğu bizim yegâne mutluluk kaynağımızdır.
Linkler
https://www.selcuk.edu.tr/ileri_arge/tr (İL-TEK)
http://www.turkoz.com.tr/ (TÜRKÖZ Makina)
http://www.strath.ac.uk/staff/ledinghamkennethprof/ (K.W.D. Ledingham)